Школски дани страних језика

Стручно веће за стране језике у нашој школи у оквиру „Школских дана страних језика“у марту организује низ активности за ученике од 1. до 8.разреда. Активности су осмишљене тако да што више ученика учествује у њима. Испуњен је и циљ оваквих активности, а то је да ученици на забаван и креативан начин примене знања из страних језика стечена на часовима.

Тако је 21.3. у холу наше школе по 6. пут организован квиз знања из италијанског језика“ Quizziamo un po“ за ученике 6. разреда. Свако одељење је имало екипу од 4 члана, а у публици су се налазили другари и одељењске старешине. Водитељ квиза је била Александра Вујичић из 7/5. До краја квиза се водила неизвесна борба, а на крају је славила екипа одељења 6/3 коју су чинили: Ива Зеленовић, Наталија Живановић, Анђела Пејовић и Александар Васојевић. Победници су добили диплому и слатку награду коју су поделили са својим верним навијачима. Због великог интересовања наставнице италијанског језика планирају организовање сличне активности и за ученике 7. разреда.

 

Истог дана у вечерњим часовима, у холу школе, отворена је изложба радова под називом „Личности које су обележиле британску и италијанску културу“.Радови на овој изложби дело су ученика од 5. до 8. разреда. Идеја је потекла од наставница страног језика чија је намера била да ученици науче више о личностима које су обележиле две културе чије језике изучавају, да обогате своју општу културу, а да све то повежу са љубављу према цртању и сликању. У томе су им велику помоћ пружиле наставнице ликовне културе, Ивана Кнежевић и Оливера Радуловић, које су, на својим часовима поделиле задатке ученицима, сугерисале које технике да користе и шта да побољшају у току самог рада.

Ученици 7. разреда добили су задатак да напишу биографије ових личности на оба страна језика. Претраживали су интернет, консултовали предметне наставнике и уз њихову помоћ издвојили најбитније податке. Притом су усавршавали своја знања из језика, упоређивали их међусобно, али и повезивали са знањима из других предмета, схвативши да су међу тим личностима и чувени биолози, физичари, композитори, сликари и књижевници. Нису, наравно, запостављене ни познате савремене личности из ових земаља: глумци, певачи, спортисти, модни креатори...чије су портрете и биографије ученици радили са још већим задовољством. Ученици су показали велико интересовање за ове активности што је и наставницима причинило огромно задовољство.

Након кратког програма, који су припремили ученици млађих разреда, који су одабрали да глуме познате личности и оних који су пожелели да песмом и музиком допринесу овом тренутку, присутни наставници, родитељи и ученици уживали су у изложби, чају и колачићима.