Посета Валмезу

„Путовања вас прво оставе без речи, а онда вас претворе у приповедача.“

Баш тако се десило и првој делегацији размене ученика градова Чачка и Валешке Мезеричи. Требало је неколико дана по повратку у родни град да саберемо све утиске и преточимо их у речи. Од 23. до 27. септембра ове јесени боравили смо у источном делу Чешке Републике, у маленом граду Валешке Мезеричи(Валмез), од око 22 000 становника. Топло смо дочекани те недељне вечери када смо допутовали и били смештени по породицама.

Потом се низало пет дана, сваки лепши и занимљивији од претходног. Упознали смо две основне школе са савремено опремљеним учионицама, креативно украшеним ходницима, двориштима складно и уредно уређеним као да су део парка, а не школе у којој бораве деца. Упознали смо њихов град и били изненађени уредношћу, чистоћом. Веома се води рачуна о екологији, рециклажи материјала, зеленилу, чувању имовине.

Посебан утисак на нас је оставио цео дан проведен у природи, када смо посетили видиковац Стецка Валашка, као и споменик Радштат и цркву Св Кирила и Методија. Дивно време, добро друштво учинили су да боравак у природи улије нову енргију за следеће такмичарске дане.

У школи су организоване радионице из енглеског, израда фотографија, спортска такмичења и активности. Можда најупечатљивије утиске носимо тог дана из аква парка и куглане, где смо се сви опробали и били задовољни својим учинком.

Претпоследњи дан је донео незаборавне призоре из Оломоуца, после Прага, другог града по лепоти, културној и историјској баштини. Диван град са свим својим фонтанама, споменицима, архитектури, фасадама и калдрмама испунио је наша знатижељна путничка чула.

Растанак је тешко пао, али смо богатији за једно ново искуство, бројна пријатељства, као и знања кој ћемо применити у својој школи и свом граду.

До новог дружења и путовања...