Књига на дар

У ОШ „Танаско Рајић“ у Чачку, посвећена је велика пажња данашњем дану, Светском дану књиге и ауторским правима. Светски дан књиге се у свету, као и код нас, обележава 23. априла, на дан смрти два велика европска песника Мигела де Сервантеса и Вилијама Шекспира. На овај дан, у Каталонији мушкарци женама поклањају цвеће, а оне њима књиге. Инспирисани овим занимљивим детаљима, библиотекари наше школе организовали су традиционалну акцију прикупљања и донирања књига под називом Књига на дар. 

До сада су наставници са ученицима сакупљали књиге и даровали их библиотеци. Због епидемиолошке ситуације овакав вид прикупљања књига био је отежан. Да се придруже овој акцији, позване су издавачке куће из наше земље.

 Велики број издавачких кућа прихватио је позив и донирао значајан број књига. Библиотечки фонд обогаћен је са преко 200 монографских публикација од којих је преко 150 прикупљено донацијом 7 издавачких кућа (Вулкан, Клет, Прометеј, Прополис књиге, Публик практикум, Витез, Пчелица) а за преко 50 наслова школа је издвојила значајна финансијска средства.

Поклоне је примио директор школе у присуству библиотекара и упутио речи захвалности у име свих ученика.

У холу наше школе уприличена је изложба књига које смо прикупили овом акцијом. Како бисмо улепшали простор у коме смо обележили Светски дан књиге ученици су цртали радове на тему Књига ми је шапнула и уприличена је изложба најуспешнијих радова.

 

 

У обележаваању овог празника књиге учествовали су и ученици продуженог боравка који су уредили пано и својим радовима указали на значај књига и важност читања.

Ученици од I до VIII разреда са својим наставницима овом приликом су се упознали са новим насловима које ће већ од наредне седмице моћи да позајме у нашој библиотеци.

Садржаји су разноврсни, намењени свим узрастима, а поред лектире ту су и актуелни наслови свих издавачких кућа.

Циљ ове акције је да се код ученика развије свест о важности читања, које је у данашње време занемарено, али и богаћење фонда наше библиотеке.

Овом приликом изражавамо велику захвалност свима који су показали разумевање и интересовање за нашу акцију и омогућили ученицима наше школе да се сусретну са великим бројем наслова.