Сваким кораком, ученици ОШ „Танаско Рајић” уче матерњи језик

Основна школа "Танаско Рајић" ове године је обележила Међународни дан матерњег језика низом активности које су се реализовале током читаве недеље 21 - 25. фебруара 2022. Међународни дан матерњег језика обележева се широм света, чиме се указује на значај коришћења матерњег језика и важност неговања језичке културе заједнице којој припадамо. У понедељак, 21. фебруара, ученике и запослене ове школе обрадовале су занимљиве "правописне степенице". Школа је имала слуха и подржала идеју библиотекара да се на степеницама нађу правописна правила, која су сачекала ђаке после распуста... Два низа степеница у дугиним бојама украшаваће школу, али и свакодневно едуковати ученике. Са циљем да им олакшају усвајање правописних правила, на левој страни су дати погрешни облици, који се најчешће понављају код ученика, а на десној правилно написане речи.

У холу школе приређена је изложба посвећена Међународном дану матерњег језика. Неколико паноа са цитатима знаменитих српских личности, који указују на нераскидиву везу постојања једног народа и чувања матерњег језика, украшаваће школу у наредном периоду и подсећати све који у њој бораве на важност очувања српског језика и писма, који чине идентитет српског народа.

У борби за очување језика, неопходно је код деце развијати читалачке навике и гајити љубав према књизи и писаној речи. Читање књига пркоси забораву речи и на тај начин продужава живот матерњег језика. У оквиру недеље посвећене Данима матерњег језика, библиотека ОШ "Танаско Рајић" у сарадњи са Тимом за заштиту ученика од дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања организовала је промоцију романа "Боје другарства" Горана Марковића у издању издавачке куће "Пчелица". Промоција је одржана 23. фебруара, када се обележава Међународни дан борбе против вршњачког насиља. Схватајући важност ове теме, школа је, заједно са Тимом за заштиту ученика од дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања, библиотеком и педагогом, организовала обележавање овог дана како би ученике подстакла на ширење толеранције, пријатељства и емпатије, а све са циљем превенције вршњачког насиља.

Роман ,,Боје другарства" пружа два виђења света из перспективе главних јунака и наратора, Виктора и Марка. Они су вршњаци, али небо и земља, ватра и вода, нежност и снага. Ово је узбудљива прича о предрасудама, различитостима, о вршњачком насиљу, али и о љубави и снази пријатељства, чији су величина и лепота у мноштву боја и нијанси. У питању је савремена, вешто исприповедана прича о дискриминацији и вршњачком насиљу, с једне стране, и толеранцији и снази пријатељства с друге. Ученици су били у прилици да се упознају са романом, који ће им од сада бити доступан у школској библиотеци, и да са аутором разговарају о горућој теми 21. века.

Поводом Међународног дана борбе против вршњачког насиља школска библиотека је у сарадњи са школом обезбедила још пет наслова који се баве вршњачким насиљем. Књиге које говоре о актуелној и значајној теми повезаће ученике, развијајући доброчинство, саосећајност, љубазност, несебичност, подршку и пријатељство међу садашњом децом, а будућим људима.

Педагог школе је за ову прилику израдила брошуру која се бави темом превенције вршњачког насиља, а у наредним данима биће приређена изложба ликовних радова ,,Дан розе мајица”, коју је организовала у сарадњи са ђачким парламентом.