01 Оснивање школе

Основна школа „Танаско Рајић“, основана 1960. године,  носилац је просветне активности у Љубићу. Школа своју делатност обавља у матичној школи и два издвојена одељења у Љубићу и Трбушанима. Најстарији запис о школовању Љубићана налазимо у записима из 1842. године. У Љубићу тада још није било школе, па су ђаци морали да путују 6 километара до школе у Миоковцима. Село Љубић добиће право на своју школу, заједно са Коњевићима, повељом Министарства просвете од 12.9.1900. године. За оно време лепа и функционалана зграда од тврдог материјала са високим темељима освештана је 2.10.1902. године. По отварању ове зграде, Љубић се одвојио од миоковачке школе и образовао посебну школску општину са Коњевићима. За 1. и 2. разред пријављено је по 9 ученика, у а 3. разред 13 ученика и за 4. разред 16. ученика. На свештениковом списку било је још 123 ђака које је требало уписати у први разред

02 Изградња матичне школе

У наредним годинама, поред новоосноване школе у Љубићи, у варошици се отвара школа у „Смиљанића кући“, па непотпуна Основна Школа „Дом“. која је радила до 1960.године.

Изградња нове школе започета је у јесен 1959. године, а заврешена је и свечано отворена 1. октобра 1960. године. Децембра месеца 1964. године школи су припојене и школе из ЉУбић села и Трбушана. Школа је тада имала 1358 ученика.

Основна школа „Танско Рајић“ у Чачку под овим именом почела је да ради 1. октобра 1960. године са 828 ђака распоређених у 22 одељења и радило се у три смене.

03 Развој школе

О квалитетном раду и успесима школе говоре бројне награде и признања која нису изостала. Школски ормари и витрине пунили су се пехарима, медаљама и дипломама.

За постигнуте резултате у школској 1969/70. школа је добила Октобарску награду града Чачка.

Лист „Политика“ је 26. маја 1983. године објавио веста да је Скупштина РС саопштила име добитника републичке награде „25. мај“ из области образовања и васпитања за ову годину. Награда је припала  нашој школи.

Децембарску награду Гарада Чачка школа добија 2010. године.

04 Издања и активности

Издавачка делатност наше школе може се похвалити и приручником “Школа и породица као партнери“, књигом „Географски приказ Љубића“, збирком еколошких мисли „Зелене мисли“ и, на Сајму школског издаваштва награђеним као издавачки подухват, зборником литерарних радова ученика и наставника наше школе „Бисерница“.

Наша школа је издала ЦД са песмама за које су речи написали ученици, а музику компоновали скупа са својим наставницима. На ЦД-у се налази 8 песама, међу њима је и химна школе посвећена Танаску Рајићи „О, Танаско, храбри сине“.

ОШ „Танаско Рајић“ се поред постигнутих одличних резултата на свим нивоима такмичења од општинског до републичког, може похвалити бројним активностима и резултатима на побољшању материјално – техничке опремљености школе.

Већ неколико година у школи ради Географско-еколошки клуб препознатљив по праћењу свих еколошких акција на нивоу града у којима ученици активно учествују и развијају свест о значају природе и потребе да се она заштити.

Новитет у нашој школи је и Планинарска секција у оквиру које ученици одлазе на пешачење и планинарење где стичу теоретска и практична знања о природи и здравим навикама.