Нови мурал на фискултурној сали

У сарадњи са ДУК фестивалом ОШ „Танаско Рајић“ угостила је уметницу из Индонезије Јеси Нур, која је осликала мурал на зиду фискултурне сале. Ова уметница је у претходном периоду од стране магазина „Форбс“ проглашана за једну од најбољих младих уметника у Азији. Препознатљивим стилом је украсила мало двориште основне школе, али се и дружила са децом, разговарала и повезала са заједницом. У петак је у холу школе одговарала на ученичка питања.

„На муралу је представљена једна сцена из свакодневног живота док сам била ученица у Индонезији. Мајка ми је сваког дана плела кику и разговарала са мном о проведеном дану и активностима који ме очекују. Уливала ми је самопоуздање и за нас су то били посебни тренуци. Мурал представља омаж мојој мајци и свим школама које раде са децом. Са стране су додати украси из српске културе који су били подстакнути мојим истраживањем ћилима и српске народне уметности.” рекла је Јеси Нур приликом разговора са ученицима.

Поред уметнице из Индонезије школу су посетили представници Амбасаде Индонезије. Господин Малвино Мициелс, први секретар и шеф Сектора за медије, културу и друштвена питања, и господин Али Вибово Лаксоно, први секретар и шеф Сектора за протокол и конзуларне послове, одржали су у петак 7. 6. 2024. године предавање о Индонезији у холу школе пред радозналим ученицима. Приказали су индонежанску културу, традицију, као и историју државе, значајне регије, локалну кухињу и обичаје.

Програм Амбасаде Републике Индонезије „Амбасада иде у школу” („Embassy Goes to School”) постоји и реализује се већ дуги низ година. Овај програм се одржава с циљем да се земља Индонезија приближи млађима, ученицима основних школа, а да се старији, ученици средњих школа, информишу и о програмима стипендирања које Република Индонезија нуди младима у Србији. Представници Амбасаде Индонезије долазе у школе и држе предавања о Индонезији, а потом одговарају на сва питања која ученици имају и друже се с њима.