Посета чешкој школи „Вихлидка“

Ученици и наставници ОШ „Танаско Рајић” посетили су чешку школу „Вихлидка“ из места Валашке Мезеричи у периоду од 21. до 26. априла.

У октобру 2023. године, уз подршку Градске управе, носиоци пројекта су били директорка Данијела Миклова, директор Милорад Тешић и помоћник директора Војин Малетковић, када је укупно 13 чешких ученика било смештено у породицама ученика чачанске школе у Љубићу. Овог пута, у пратњи директора школе Војина Млетковића, предметних наставница Катарине Терзић, Невене Димовски, Јелене Сретеновић Рестаино и представника локалне самоуправе Милоша Папића, 13 наших ученика узвратило је посету. Ученици седмог и осмог разреда су били су смештени у породицама  Чеха, својих некадашњних гостију.  Програм који су домаћини организовали укључивао је приредбу добродошлице, радионице у оквиру школе, обилазак знаменитости града Валашке Мезеричија, као и два излета – посећивање  универзитетског града Оломуца, бање Теплице над Бечвоу и тврђаве Хелфштин.

Програм размене је повезао много ученика, али и наставнике ове две школе.

Ученици ОШ „Танаско Рајић” се годинама дописују са ученицима чешке школе (на енглеском и немачком језику), а у посету су на поклон однели књигу под називом „Srbija in a nutshell“ у чијем је стварању учествовало 35 ученика седмог и осмог разреда, као и наставници Милан Лишанчић, Предраг Тешић, Катарина Терзић, Јелена Сретеновић Рестаино и Невена Димовски. Насловну страну, која је изазвала посебно одушевљење домаћина, осликала је ученица осмог разреда наше школе Софија Главоњић, која је прошле године освојила прво место на Вуковом сабору у Тршићу. У току је и израда дигиталне верзије књиге, на предлог ученика осмог разреда Олега Лучића.

 

У оквиру пројекта ученици и наставници обе школе су кроз низ занимљивих активности размењивали примере добре праксе, нове идеје, приближавајући своје културно наслеђе, обичаје и језик.

Родитељи ученика који су посетили Чешку имају само речи хвале и сматрају да програм размене ученика треба подржавати и у будућности. Сви су истакли гостопримство чешких домаћина, који су били предусретљиви, љубазни и трудили се да српски ђаци доживе незаборавно животно искуство.

 

Говорећи о утисцима након посете, директор ОШ „Танаско Рајић” Војин Малетковић каже:

-Искуства из ове размене су непроцењива како за децу, тако и за наставнике. Током боравка имали смо комплетан увид у функционисање једне основне школе у Чешкој. Могли смо да упоредимо инфраструктуру, наставу и учење, радионице и организацију рада школе. Потрудићемо се, колико је у нашој моћи, да нека знања искористимо  и применимо у нашој школи, али и да утичемо на примени добре праксе. Ученици ће заједно са наставницима припремити презентацију о боравку коју ће представити ученицима наше школе и широј средини. У сарадњи са нашим ђачким парламентом припремиће пројекат „Чешко искуство за креативнији простор у школи“.

Марина Старчевић, родитељ:
„Наши утисци су веома позитивни, тачније, презадовољни смо. Сматрам да је ово веома паметан и добар начин да се дете упозна са другом културом и начином живота, јер када дете оде у туристичку посету неком граду, оно може само видети знаменитости или чути историју тог места Наша деца су сада имала прилику живети живот друге породице и културе, која се при том, веома разликује од наше и сматрамо да је то непроценљиво богатство. Моја ћерка је пуна утисака. Што се самог боравка у школи тиче, свидело јој се што чешки ђаци имају прилику да се упознају са домаћинством на једној страни, али и са роботиком и напредном технологијом н другој. Свиђа јој се чистоћа и уреданост града Валашке Мезиричи и како једна мала средина има све могућности за битисање у њој, без неке велике потребе за већим градом. Породица у којој је боравила је веома фина, дете се осећало као да је у гостима код блиских рођака. Како видим, сва деца су се веома зближила непрестано су на вези. Вама и Вашим колегама много хвала на труду и времену.”

Ученици који су били у прилици да угосте Чехе, али и да буду угошћени, изразили су жељу да поново учествују у програму размене. Истичу љубазност, али и скромност својих домаћина, уређеност, чистоћу и архитектуру самог места Валашке Мезиричи.
Ана Марковић, ученица осмог разреда, навела је да се за размену одлучила јер је желела да види другу културу, националност, људе, правила, град, њихову школу, њихов језик и како они живе. „Провела сам се сјајно, научила сам доста тога видела доста нових правила, испробала доста нових укуса, стекла пуно нових пријатељства, проширила своје знање. Допале су ми се активности у школи, јер смо ту заправо могли да видимо како и по ком процесу они раде… Како иду у школу, каква им је школе, каква су деца…Такође ми се јако допало што је град изузетно чист и смећа нема нигде! Допали су ми се људи јако љубазни и драги, и места која смо посећивали. Свакоме бих препоручила ово искуство, јако је лепо видети нешто другачије и научити. Стекне се и јако пуно пријатеља са којима дуго останете у контакту.”

Јитка Индрухова – мама из породице домаћина:
„Сматрамо да је овај програм размене одлична идеја. И ми, и наша ћерка, која је учествовала у програму, веома смо уживали. Изузетно ценимо чињеницу да су деца имала прилику да склопе пријатељства са децом из друге земље, а да то не буде путем друштвених мрежа, него уживо. На овај начин могу да упознају начин живота у страној земљи, стекну бројна искуства и побољшају комуникацију на страном језику. Веома смо срећни као родитељи што је наша ћерка толико уживала у овом програму и што би желела да поново учествује. Захваљујемо се школама које су нам ово омогућиле.“