Предавање о дигиталној писмености деце и младих

На позив професорке Јелене Сретеновић Рестаино, која предаје грађанско васпитање у ОШ „Танаско Рајић”, психолошкиња Ана Мирковић са Института за дигиталне комуникације из Београда,  одржала је у холу школе  предавање и радионицу са ученицима и родитељима у уторак 28. 11. 2023. Предавање је пружило одговоре на две теме: Промене понашања које нам је донела дигитална ера и Преваре  у дигиталном простору. Циљ предавања и радионице био је да оснажи и мотивише родитеље, ученике, наставнике и стручне сараднике да конструктивније разговарају са децом о различитим темама које спадају у домен дигиталне писмености и оријентишу се на заштиту деце и младих.

На почетку предавања постављена су питања која се тичу промена које је донела ова нова, дигитална ера – шта је све другачије у одрастању наше деце? Како деца конзумирају толику количину информација, како разликују добру од лоше намере, праву информацију од дезинформације, важно од неважног?

Ана Мирковић разговарала је са родитељима и децом о активностима на интернету које могу да угрозе свачију безбедност. Скренула је пажњу да на интернету могу да буду угрожене наша приватност и репутација, може да нестане новац са наших банкарских рачуна, чак и да буде злоупотребљен наш идентитет и породична безбедност. Она је истакла да без обзира на разноврсне техничке заштите никад нећемо бити потпуно заштићени и да много тога зависи од нашег клика, знатижеље, незнања или брзоплетости.

Предавању је присуствовао велики број родитеља , ученика, наставника и учитеља.

„Ана нам је помогла да на интересантан начин разумемо децу. Колико пута смо разговарали са децом, а на крају разговора нам ништа није било јасно, јер суштински не разумемо њихова интересовања, потребе и виртуелно окружење, које је њихова свакодневица”, задовољно је прокоментарисала учитељица Зорица Ковачевић.

Нада Марковић, мама ученика седмог разреда, поделила је своје одушевљење након предавања: „Ово је било сјајно предавање, које је требало да чује још више родитеља. Пронашла сам подршку у речима предавача око дилема које ме увек прате. Нарочито хвала на причи о значају контакта, осмеха и загрљаја које упућујемо једни другима.”

Резиме предавања биће предочен на родитељским састанцима како би што већи број родитеља, а самим тим и ученика, стекао компетенције у области дигиталне и медијске писмености.

Ову врсту едукација у школама организује Институт за дигиталне комуникације у сарадњи са компанијом А1. У првој фази едукације учествоваће 15 основних школа из Србије које је Институт за дигиталне комуникације одабрао и ОШ „ Танаско Рајић“ је једина са подручја општине Чачак.