Европски дан језика у нашој школи

Европски дан језика , 26. септембар, у ОШ „Танаско Рајић“ је обележен низом активности током целе претходне седмице.  Ученици и наставници страних и српског језика, школски библиотекари, наставници  грађанског васпитања, историје и музичке културе као и учитељи су се потрудили да укажу на важност и лепоту учења језика, познавања других култура, значај толеранције и емпатије.

Публика сачињена од вршњака млађих и старијих разреда, наставника и учитеља  је имала прилику да ужива у дружењу са писцем, презентацијама и квизовима, изложбама, пројекцијама, песмама на енглеском, италијанском, немачком језику и плесу .

Учесници и публика су понели врло позитивне утиске и изразили жељу да  се што чешће организују слични догађаји кроз међупредметну сарадњу .

КЊИЖЕВНИ СУСРЕТ СА АУТОРКОМ КЊИГЕ „ ЕМА,ШТА ЈЕ С’ТОБОМ ? “

„O BELLA, CIAO ! “

У оквиру међупредметне сарадње између предмета историје и грађанског васпитања на тему права и правде, толеранције и антифашистичке борбе ученици осмог разреда  су имали прилику да одгледају јако занимљиву видео пројекцију о значају музике и уметности кроз историју . У последњем делу је приказан историјат и значај познате песме „O BELLA, CIAO ! “.

 

После резимеа и кратког  разговора о поменутим историјско-друштвеним темама, наставник историје је позвао  присутне ученике да и на редовним часовима питају за теме које су их највише заинтригирале.

 

Као и увек, уз велику подршку наставнице музичке културе, група ученика осмог разреда изводи познату песму „О, Bella ciao“ на италијанском, енглеском и немачком језику .

  РЕЧИ МИРА И ТОЛЕРАНЦИЈЕ

 

“Речи мира у нашој школи” – након разговора на часовима Језичке радионице о речима које подстичу толеранцију, емпатију и мир као крајњи исход, ученицу су издвојили најзанимљивије речи, а затим их превели на стране језике који се уче у  школи. Пано је у оквиру обележавања Европског дана језика окачен у холу школе.

ЗАНИМЉИВОСТИ

Презентације и квизови на редовним часовима на тему историја европских језика, општи подаци о језицима света са нагласком  на српском језику и његовим занимљивостима.

   САЈАМ ДРЖАВА СВЕТА под називом  „Where am I from? „

 

Сајам су отворили ученици 4.разреда песмом Бројалица, у којој броје на 3 европска језика.