Здравим навикама кроз живот

У суботу 28. септембра ученици петог разреда са својим одељењским старешинама, родитељима и наставницима школе су реализовали заједничку активност “Правим вредностима и здравим навикама кроз живот”. Наша школа је на основу прошлогодишњих “Смерница за организацију и реализацију образовно-васпитног рада” већ организовала сличну активност почетком школске 2023/24. године, која се показала као одлична у пракси и помогла је адаптацији ученика петог разреда на ново окружење. Почетком ове школске године наставили смо са добрим примером из праксе и организовали планинарење за децу, родитеље, наставнике и руководство школе.

Заједно смо кренули возом у Овчар Бању, где је био почетак заједничке активности. Шетали смо лакшом планинарском стазом, дружили се, научили основе планинарства и добили инструкције о кретању планинарским стазама. У склопу промоције кретања и здравих навика ова шетња се показала као прави пример породици како је могуће на једноставан начин провести дан у природи и бити активан. Читава активност протекла је у одличној атмосфери уз закључак свих учесника: “Када ће бити организовано следеће планинарење?”.

Подсећамо да се у нашој школи већ четири године организују часови “Планинарство и боравак у природи” у оквиру часова слободних наставних активности. У оквиру овог предмета деца су са својим наставницима прошли велики број планинарских стаза, највише у нашем крају на Каблару и Овчару, учествовали у Дану планинара Србије 2022. године, али су имали и бројне теоријске обуке на часовима у учионици и предавања представника ПД “Каблар”.