Пројекат размене ученика ОШ „Танаско Рајић“ и ОШ „Вихлидка”

Дружење у служби учења, развоја вештина и мултикултуралности

ОШ „Танаско Рајић” била је домаћин ученицима и наставницима из чешке школе „Вихлидка“ из места Валашке Мезеричи од 15. до 20. октобра.

На иницијативу директора Милорада Тешића прва посета Чеха рализована је 2019. године са циљем промовисања интеркултуралности, различитости и толеранције. Након четири године паузе наставило се традиционално посећивање и размена ученика братских школа. Ове године носиоци пројекта су били директорка Данијела Миклова, директор Милорад Тешић и помоћник директора Војин Малетковић.

Укупно 13 чешких ученика било је смештено у породицама ученика чачанске школе у Љубићу. За Чехе и њихове домаћине организован је разноврстан програм који је укључивао приредбу добродошлице, радионице у оквиру школе, посећивање знаменитости Чачка, као и два излета − на Мокру гору и у Овчар бању. У оквиру пројекта ученици и наставници обе школе су кроз низ занимљивих активности размењивали примере добре праксе, нове идеје, приближавајући своје културно наслеђе, обичаје и језик.

Од понедељка су уследиле активности. Дочекала их је приредба у холу школе коју су организовале наставница српског језика Невена Димовски са наставницом музичке културе Анђелом Лекић, уз помоћ учитељица Ане Ђурић и Дубравке Новаковић. Извођене су српске народне песме, једна чешка нумера и хит групе АББА. Након тога кренуло се у обилазак школе и посете часовима. Поподне је било предвиђено за посету Народном музеју, Галрији „Надежди Пертровић“, римским термама и Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис“.

Уторак се кренуло у правцу природних лепота западне Србије. Посета Дрвенграду и вожња шарганском осмицом су гостима представили културну и туристичку понуду наше земље. Школске радионице су организоване у среду. Језичка радионица је имала за циљ развој говорних вештина, упознавање језика и израду плаката, а организовале су је наставница енглеског језика Катарина Терзић, наставница грађанског језика Јелена Сретеновић Рестаино и библиотекар Невена Димовски. Ученици су поредили две школе и различите школске системе током радионице организоване од стране наставника Милана Лишанчића. Са народном традицијом и фолклором упознала их је учитељица Дубравка Новаковић. Удруженим снагама ученици су нацртали слику Танаску Рајића састављену из мноштва мањих мотива на радионици наставника ликовне културе Предрага Тешића.

„Желели бисмо да се захвалимо свима на фантастичном гостопримству и још лепшем боравку у Чачку. Имали смо много прилика да посетимо прелепа места, пробамо укусну храну и заиста смо се уверили шта значи српска гостољубивост. Наши ученици нису само вежбали енглески језик, већ су и започели многа пријатељства која ће, надам се, трајати годинама. Захваљујући топлој добродошлици не само наших колега и породица домаћина, већ и свих људи које смо срели, осећали смо се као код куће. Сматрам да је наш боравак одлично описан у једној реченици нашег ученика Лукаша Бенуша. На питање шта му се највише допало током боравка, одговорио је: Све!“ – поручила нам је наставница енглеског језика из Чешке Јана.

„Породица Витас има искуство у овим разменама ученика јер је и старије дете из породице, Богдан Витас, пре неколико година примио друга у овој размени. Као и тада и сада је искуство позитивно.  У оба случаја,  то су васпитана деца која поштују правила понашања и договора. У искуству са учеником из Чешке од пре неколико година интеракција је била врло успешна, јер се након узвраћене посете нашег ученика у Чешку, другарство утврдило и деца су остала у контакту и данас. Разлике и сличности у нашим менталитетима су очигледне, а приметили смо да су ова деца у односу на групу из претходних година помало незрелија и не много заинтересована.  Као и наша деца, на жалост, веома су  везани за мобилне телефоне, а самим тим и отуђенији од породице у којој су смештени. Са друге стране, као домаћини, у неколико наврата, дискретно смо наметали разговор на различите теме и успели да остваримо врло коректну комуникацију.“ – своје искуство пренела је Јадранка Витас, мајка ученика који је угостио једног другара из Чешке.

Радници ове школе су веома поносни на чињеницу што је пројекат размене ученика поново реализован и остварио позитивне ефекте код ученика обе школе. Велики број ученика ОШ „Танаско Рајић”, поред самих домаћина,  самоиницијативно се укључило у дружење и пружање гостопримства. Емотивни растанак и испраћај чешких гостију најбоље показује да је за само четири дана успостваљена веза међу ученицима две државе, чији се наставак са нестрпљењем ишчекује у мају, када ће чачанска школа посетити Чешку Републику.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *